Sůl neboli chlorid sodný (NaCl) je pevnou součástí naší stravy.
Běžně ji používáme k dochucení jídel a často se vyskytuje v celé řadě již zpracovaných polotovarů, někdy i tam, kde bychom ji nečekali
(např. sladké pečivo, instantní ovesné kaše a celá řada dalších). Nevěříte? Podívejte se někdy při nákupu na etiketu. Všichni víme, že přesolování jídel není zdravé, protože nadbytek soli zatěžuje ledviny, přispívá k vysokému krevnímu tlaku, stahuje cévy, může způsobovat otoky a další zdravotní obtíže. Sůl ale potřebujeme, a proto ani její úplné vynechání není správné. Ideálním je přiměřené solení, kdy máme o množství spotřebované soli přehled, což není vždy tak snadné.
Vědci spočítali, že lidské tělo potřebuje denně jen asi 6 g soli. Což je asi takové množství, které se vejde na jednu malou čajovou lžičku.
Věděli jste, že běžné směsi koření obsahují více než 70 % soli?
Neplaťte zbytečně za sůl v kořenících směsích! Solíme proto, abychom zvýraznili chuť jídla, ale chuť se dá zvýraznit i jinými a podstatně zdravějšími ingrediencemi, např. zelenými a sušenými bylinkami, nebo různým kořením (bez přidaných solí).
Na našich Zbraslavských trzích najdete stánek s Davídkovým kořením – poctivé koření bez soli, glutamátů a chemických konzervantů.
Nabízejí jednodruhové koření, nepřeberné množství různých směsí dle vlastních receptur, koření do polévek, k masu, do omáček, bylinné kůry. Zajímavostí je speciální směs koření vhodná pro děti od 1 roku. Nechte se unést vůní jednotlivých směsí, rozšiřte si chuťové vjemy a zkuste originální koření z jejich pestré nabídky. Přijďte si přivonět…. 🙂 Vice na: http://www.davidkovokoreni.cz/
A co je to vlastně ten výše zmíněný glutaman (obecně nazývaný jako glutamát)? Jedná se o sůl odvozenou od aminokyseliny glutamové. Tato kyselina funguje ve vázané formě, tzn. ve spojení s jinými aminokyselinami v bílkovinách a ve volné formě, tzn. jako aminokyselina nebo její sůl. Volný glutaman má účinek zvýrazňující chuť, jedná se o potravinářské aditivum, které výrobci používají jako „dochucovadlo – zvýrazňovač chuti“, a to pod označením E621.
Glutaman sodný se používá např. v masových a zeleninových vývarech, instantních polévkách, omáčkách, směsích koření, konzervovaných, mražených masných a zeleninových výrobcích. Je obsažen v sójových omáčkách i ochucených slaných pochoutkách. Vyšší obsah glutamanu, ať už se jedná o přirozeně se vyskytující nebo přidaný, umožňuje snížit obsah soli v potravině o 20 – 40 %, aniž by byly významně zhoršeny chuťové vjemy daného pokrmu. Důležité však je, že glutamát sodný je zdrojem významného množství sodíku – podobně jako kuchyňská sůl, a to je jistě rizikové.
Zdroje:
vimcojim.cz
azrodina.cz
jaktak.cz
Zanechat odpověď