Maso, maso, maso… (TÉMA TÝDNE)

Stravovacími návyky ovlivňujeme nejen svůj zdravotní stav, ale i životní prostředí. Vše závisí na tom, co jíme a kolik toho sníme. Např. taková spotřeba masa… Produkce masa je podstatně náročnější na spotřebu energie, vody než pěstování zeleniny a obilí. Navíc způsob produkce masa dosáhl takových rozměrů, že zacházení se zvířaty mnohdy hraničí s jejich týráním. Nikdo by nechtěl zažít to, co zakoušejí zvířata na jatkách a zároveň by to ani nepřál svým zvířatům, ke kterým chová osobní vztah. S masem se v obchodě často setkáváme v podobě balíčků a nepředstavujeme si ho jako kus konkrétního zvířete.   

Řešením je výběr masa s certifikátem BIO, nebo masa z okolní farmy, která se řídí zásadami welfare, a kterou si můžete ideálně prohlédnout a přesvědčit se na vlastní oči, jak to na ni vypadá a funguje. V takovém případě jsou zvířata chována ve volném výběhu s možností úkrytu před nepříznivým počasím a jsou porážena šetrnějším způsobem, bez stresu. Díky všem těmto aspektům bývá maso kvalitnější, chutnější. Významnou roli hraje také zrání masa, kterému farmy dávají dostatečný prostor. Maso zraje i několik týdnů, dle druhu masa.

Jsme potěšení, že na Zbraslavské jarmarky se k nám nově jedna taková farma s BIO certifikací připojila. Farma Trněný Újezd nabízí maso vepřové, hovězí, telecí, jehněčí, krůtí, kuřecí. Všechna zvířata jsou většinu dní v roce na jejich rozlehlých pastvinách. Výjimku tvoří kuřata, která jsou zpočátku chována ve vyhřívané odchovně a následně dle počasí a jejich věku přesunuta do volného výběhu na pastvinách. Většinu krmiva pro zvířata si vyprodukují sami na své farmě. Mají dostatek sena, senáže, slámy a jádra. Hlavní krmnou dávku tvoří pro zvířata přirozená pastva. Zvířata mají po celý rok přístup k vodě, senáži a jadrnému krmivu. Drůbež přikrmují krmivy schválenými pro odchov v ekologickém režimu. Webové stránky: http://www.holovsky.eu/

Jednou z možností je také alespoň snížit konzumaci masa. To se v posledních desetiletích stalo každodenní součástí našich jídelníčků (maso k obědu, maso k večeři, o uzeninách nemluvě). Dříve jedla většina lidí maso jen ve svátek, protože ho byl nedostatek a bylo drahé. Zkuste se zamyslet a nahradit masový pokrm třeba zapečenou zeleninou, těstovinami, hutnější polévkou či nějakým sladkým pokrmem.

Pro zajímavost: Dle poslední statistiky z roku 2015 se spotřeba masa v České republice pohybuje okolo 75-78 kg na jednoho obyvatele za rok, včetně ryb.

Zdroje:

http://www.stoplusjednicka.cz/planeta-masozravcu-kolik-zvirat-sni-prumerny-clovek-za-svuj-zivot

http://www.agropress.cz/spotreba-masa-v-cr/

http://www.vitejtenazemi.cz/cenia/index.php?p=spotreba_masa_a_vegetarianstvi&site=spotreba

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s